Advocaat
Indien u meer informatie wenst over de specifieke rol van een advocaat, kunt u terecht op de website van de Orde van Vlaamse Balies.
Daar vindt u een beschrijving van zijn taken. Bovendien vindt u hier hoeveel het ereloon van een advocaat bedraagt en hoe u een advocaat kan kiezen.
Er bestaan verschillende ordes, namelijk:
- de Orde van advocaten, in ieder gerechtelijk arrondissement, behoudens in Brussel waar er een Nederlandstalige orde is en een Franstalige orde;
- de Orde van advocaten bij het Hof van Cassatie;
- de Orde van Vlaamse Balies en de Ordre des barreaux francophones et germanophone.
Tenslotte bestaat er ook nog een Federale Raad van de balies.
De Federale Raad van de balies bestaat uit tien leden van wie er telkens vijf respectievelijk, voor een termijn van twee jaar, eenmaal hernieuwbaar, afgevaardigd worden door de Orde van Vlaamse balies en de Ordre des barreaux francophones et germanophone. De Raad wordt voorgezeten door de stafhouder van de Orde van advocaten bij het Hof van Cassatie.
De advocaten die minstens 10 jaar bij de balie zijn ingeschreven en slagen voor het examen van de Orde van advocaten bij het Hof van Cassatie, kunnen door de Koning benoemd worden tot advocaat bij het Hof van Cassatie. Het aantal advocaten bij het Hof van Cassatie is zeer beperkt.
Gezworene - Jury
Het hof van assisen wordt bijgestaan door een jury van twaalf door het lot aangewezen gezworenen.
Om als gezworene op de algemene lijst van gezworenen te worden ingeschreven moet men:
- ingeschreven zijn op de lijst van de kiezers voor de Wetgevende Kamers;
- de burgerlijke en politieke rechten genieten;
- volle 28 jaar en minder dan 65 jaar oud zijn op het ogenblik van het opmaken van de lijsten op de gemeenten;
- kunnen lezen en schrijven;
- geen strafrechtelijke veroordeling tot een gevangenisstraf van meer dan 4 maanden, tot een straf onder elektronisch toezicht van meer dan 4 maanden, tot een werkstraf van meer dan zestig uur of tot een autonome probatiestraf van een jaar of meer hebben opgelopen.
De algemene lijst van gezworenen wordt om de vier jaar opgemaakt uit een gemeentelijke lijst, een provinciale lijst en een definitieve lijst.
Per zaak wordt er een bijzondere lijst van gezworenen opgemaakt. Dit gebeurt door uitloting van een aantal namen (60).
Voor meer informatie over het Hof van Assisen en uitleg over de jury, klik hier
Gerechtelijk stagiair
De eerste toegangsweg tot de magistratuur is voornamelijk gericht op jonge juristen en bestaat uit het succesvol afleggen van een vergelijkend examen dat toegang verleent tot de gerechtelijke stage.
Tot gerechtelijk stagiair kunnen alleen benoemd worden de kandidaten die bij de inschrijving voor het toelatingsexamen een stage bij de balie van ten minste één jaar achter de rug hebben en voor het toelatingsexamen geslaagd zijn.
Na het doorlopen van de stage van lange duur (3 jaar) kan men benoemd worden tot rechter in de zittende magistratuur. Indien men gekozen heeft voor de stage van de korte duur, kan men benoemd worden tot magistraat bij het parket.
Gedurende de gerechtelijke stage heeft de stagiair de hoedanigheid van officier bij de gerechtelijke politie of hulpofficier van de procureur des Konings of arbeidsauditeur. De gerechtelijk stagiair mag evenwel pas in deze hoedanigheid optreden na aanstelling door de procureur-generaal.
De gerechtelijk stagiair heeft niet de hoedanigheid van magistraat. Toch neemt hij gedurende de gerechtelijke stage een aantal taken op zich die toebehoren aan een magistraat.
Bemiddelaar
Hij zal proberen de dialoog tussen de partijen terug te herstellen door te luisteren en een respectvolle communicatie te bevorderen. Naast een opleiding hoger onderwijs, moet hij een specifieke opleiding in ‘bemiddeling’ en op regelmatige basis permanente vorming volgen.
Hier vindt u een erkend bemiddelaar in uw regio.
Erkenning
Een erkend bemiddelaar moet voldoen aan een aantal strenge voorwaarden die de kwaliteit waarborgen (opleiding, ervaring, onafhankelijkheid…).
Enkel akkoorden die worden afgesloten met een door de Federale Bemiddelingscommissie erkend bemiddelaar, kunnen in principe zonder het opnieuw ter discussie stellen van de inhoud van het akkoord uitvoerbaar verklaard worden, d.w.z. dezelfde kracht als een vonnis van een rechter krijgen. Bovendien kan in principe enkel een erkend bemiddelaar optreden bij een gerechtelijke bemiddeling.
Vertrouwelijkheid en beroepsgeheim
Alles wat voor het eerst tijdens een bemiddeling gezegd of uitgewisseld wordt (documenten, e-mails, …), is strikt vertrouwelijk. De documenten en gesprekken kunnen niet gebruikt worden in een gerechtelijke, administratieve of arbitrale procedure en gelden nooit als bewijs.
Indien een partij het geheim van de gesprekken schendt, kan die partij veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding. Deze verplichting tot vertrouwelijkheid kan enkel worden opgeheven met toestemming van alle partijen.
De bemiddelaar heeft een beroepsgeheim en kan nooit als getuige worden opgeroepen.
Gerechtsdeskundige
Een gerechtsdeskundige is geen ambtenaar en staat ook niet in dienst van een rechtscollege.
De gerechtsdeskundige wordt aangesteld door een rechter in één bepaalde zaak. Dit kan zowel in een burgerlijke zaak, een strafzaak of een sociale zaak zijn.
De opdracht van de deskundige bestaat erin de rechter voor te lichten over de punten waarover hij toelichting vraagt in zijn meestal schriftelijke opdracht.
Het gaat dus over een technische toelichting en geen juridische toelichting. Voorbeelden van experten zijn een architect, een geneesheer, een psychiater, een psycholoog enz.
Bij het onderzoek door de deskundige moeten de rechten van verdediging geeerbiedigd worden en de opdracht moet binnen een bepaalde termijn uitgevoerd worden.
De kosten komen uiteindelijk ten laste van de partij die het proces verliest.
Referendaris
Er kunnen referendarissen worden aangesteld in de hoven van beroep, de arbeidshoven en de verschillende rechtbanken. Zij staan de magistraten van de zetel bij, maar zijn zelf geen magistraten.
Er zijn ook referendarissen bij het Hof van Cassatie die zowel de raadsheren als de leden van het Parket-Generaal bijstaan.
De referendarissen bereiden het juridisch werk van de magistraten voor en volgen daarbij hun aanwijzingen. Zij mogen evenwel geen griffietaken uitvoeren.
De referendarissen staan onder het gezag en toezicht van de korpschef van het rechtscollege waaraan zij zijn aangesteld.