De rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen - afdeling Oudenaarde heeft een motorrijder veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar met probatie-uitstel voor een termijn van vijf jaar. De beklaagde weigerde te stoppen voor een politiecontrole en reed vervolgens bewust op twee politie-inspecteurs in om hen te doen wegspringen. Een agent raakte hierbij gewond aan zijn linkerarm.
Feiten
Op 11 maart 2025 wenste de politie in Herzele een bestuurder van een motorfiets te controleren omwille van zijn gedrag in het verkeer. De motorrijder ging er echter vandoor, maar reed tijdens de achtervolging door de politie in een doodlopende straat. De politie-inspecteurs waren reeds uit hun voertuig gestapt toen de motorrijder zich omkeerde. Ondanks verschillende aanmaningen om te stoppen kwam de bestuurder recht op de agenten af gereden.
Een politie-inspecteur werd hierbij geraakt, wat leidde tot zware verwondingen aan zijn linkerhand, linkerpols en linkerarm. De motorrijder passeerde vervolgens rakelings langs de tweede politie-inspecteur – die ondertussen zijn dienstwapen had getrokken - en nam in volle vaart de vlucht.
Aan de hand van de nummerplaat van de motor kwam de politie de eigenaar op het spoor. Die verklaarde dat hij zijn motor die dag had uitgeleend aan een ander lid van motorclub Blue Angels. Die man bleek uiteindelijk de bestuurder die voor de politie op de vlucht sloeg.
Bij zijn verhoor verklaarde de motorrijder dat het nooit zijn intentie was geweest om de politiemensen in gevaar te brengen, te verwonden of omver te rijden. Hij was in paniek omdat hij niet over een geldig rijbewijs beschikte en de ene politie-inspecteur een wapen op hem richtte. Hij wou de agenten enkel doen schrikken zodat ze uit de weg zouden gaan.
Tenlastelegging
Op basis van de feiten moest de beklaagde zich voor de rechtbank verantwoorden voor gewapende weerspannigheid en gewapende weerspannigheid met verzwarende omstandigheden (met name dat de weerspannigheid een tijdelijke arbeidsongeschiktheid van vijf dagen bij een politie-inspecteur veroorzaakte).
Strafmaat
De rechtbank veroordeelde de beklaagde tot een gevangenisstraf van drie jaar met probatie-uitstel voor een termijn van vijf jaar (uitgezonderd de periode in voorhechtenis). Aan dit probatie-uitstel zijn een hele reeks strikte voorwaarden verbonden.
Aan de burgerlijke partijen moet de beklaagde een totale schadevergoeding van 2.450 euro en een rechtsplegingvergoeding van 313,95 euro betalen.
Motivering rechtbank
De rechtbank hield hierbij rekening met volgende elementen:
- Het feit dat de beklaagde bewust met zijn motor op de beide agenten inreed om hen te doen wegspringen, en daarbij een agent heeft geraakt. Hij gebruikte hierbij zijn motorfiets als wapen, waardoor er wel degelijk sprake was van een ‘aanval’ of ‘verzet’ middels geweld of bedreiging. Het is alleen omdat de politieagenten wegsprongen dat een nog ergere afloop kon vermeden worden.
-
Achteraf beweren dat men niet de intentie had om de agenten te kwetsen of te bedreigen, heeft dan ook geen enkele waarde gelet op de duidelijke vaststellingen in het strafdossier (in eerste instantie de verklaringen van de slachtoffers, maar ook de verklaring van de beklaagde).
-
Het moet voor de beklaagde meer dan duidelijk geweest zijn dat de politie hem wou doen stoppen voor een controle. Niettemin sloeg hij op de vlucht, waarbij hij tevens een gevaar vormde voor andere weggebruikers (door onder meer het niet verlenen van voorrang en het inhalen van verschillende voertuigen).
-
De gepleegde feiten wijzen op een afwezigheid van enig normbesef, een uitermate agressieve ingesteldheid en een compleet gebrek aan respect voor andermans fysieke en psychische integriteit. Geweld ten aanzien van de politie kan onder geen beding worden getolereerd. De weerspannigheid die de beklaagde hier tentoonspreidde, was uitermate ernstig en potentieel levensbedreigend voor de betrokken agenten.
-
Het ernstige strafrechtelijke verleden en de persoonlijkheid van de beklaagde. Hierbij werd onder andere een opgelegde werkstraf niet correct uitgevoerd.