Zetel van de politierechtbanken.
De politierechtbank heeft niets te maken met de politie als overheidsdienst.
Vroeger was de rechter in de politierechtbank bevoegd op kantonnaal niveau. Sinds de gerechtelijke hervorming van 1 december 2013 is de politierechtbank samen met alle vredegerechten van het arrondissement georganiseerd op het niveau van het gerechtelijk arrondissement.
Er zijn 15 politierechtbanken, namelijk in Antwerpen, Limburg, Brussel Nederlandstalig, Brussel Franstalig, Vilvoorde, Halle, Leuven, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Luik, Eupen, Namen, Henegouwen, Luxemburg en Waals-Brabant.
De politierechtbank bevat minstens één afdeling.
Kamers en samenstelling.
De politierechtbank wordt geleid door een arrondissementele voorzitter en een ondervoorzitter. Wanneer de voorzitter vrederechter is, is de ondervoorzitter een rechter in de politierechtbank en omgekeerd. Per arrondissement zijn er één of meerdere afdelingen. De rechter in de politierechtbank heeft zitting in een afdeling.
De rechter in de politierechtbank is een alleenzetelend rechter die wordt bijgestaan door een griffier.
Meer informatie over de samenstelling van het rechtscollege vindt u onder "zittende magistraten".
Openbaar Ministerie.
Het Openbaar Ministerie bij de politierechtbank in strafzaken wordt uitgeoefend door de procureur des Konings, zijn eerste substituten en substituten. Meer uitleg vindt u onder "staande magistraten".
Griffie.
Meer uitleg over de griffier en de griffie vindt u onder "griffier".
Bevoegdheden.
De politierechtbank neemt niet alleen kennis van overtredingen, maar ook van wanbedrijven die door de wet aan de politierechtbank werden toebedeeld.
Daarnaast zetelt de rechter in de politierechtbank in een aantal burgerlijke zaken.
Een kort overzicht met de bevoegdheden van de politierechtbank vindt u hierna.
De wet bepaalt voor welk rechtsgebied de rechter in de politierechtbank territoriaal bevoegd is.